Nema pojeftinjenja vozila u RS

Bez autora
Nov 02 2010

Iako će se od 15. novembra u BiH moći uvoziti vozila starija od sedam godina, u auto-kućama u Republici Srpskoj koje se bave prodajom polovnih vozila kažu da neće doći do pada cijena polovnjaka. Sistem homologacije pojedinačnih vozila u BiH trebalo bi da bude uveden od 1. novembra, ali zbog kašnjenja sa objavljivanjem propisa u "Službenom glasniku BiH" došlo je do prolongiranja ovog roka, te da će se pojedinačna vozila starija od sedam godina u BiH moći uvoziti od 15. novembra. Homologacija tipa vozila, odnosno kompleta novih vozila počeće 1. decembra ove godine, kako je ranije i planirano. Cijene za homologaciju kreću se od 80 do 250 maraka. Treba očekivati da usljed povećane ponude u idućem periodu dođe do pada cijena polovnih vozila na našem tržištu, iako je to još uvijek teško prognozirati.

Nema pojeftinjenja vozila u RSIako će se od 15. novembra u BiH moći uvoziti vozila starija od sedam godina, u auto-kućama u Republici Srpskoj koje se bave prodajom polovnih vozila kažu da neće doći do pada cijena polovnjaka. 

Predstavnik Konzorcijuma izabranog za sprovođenje sistema homologacije u BiH Drago Talijan kaže da je sistem homologacije pojedinačnih vozila u BiH trebalo da bude uveden od 1. novembra, ali da je zbog kašnjenja sa objavljivanjem propisa u "Službenom glasniku BiH" došlo do prolongiranja ovog roka, te da će se pojedinačna vozila starija od sedam godina u BiH moći uvoziti od 15. novembra.

On je rekao da će homologacija tipa vozila, odnosno kompleta novih vozila početi 1. decembra ove godine, kako je ranije i planirano.

- Cijene za homologaciju kreću se od 80 do 250 maraka. Treba očekivati da usljed povećane ponude u idućem periodu dođe do pada cijena polovnih vozila na našem tržištu, iako je to još uvijek teško prognozirati - kazao je Talijan.

U većini auto-centara u RS kažu da poslije 15. novembra neće biti smanjenja cijena vozila, te da će se samo tržište otvoriti za uvoz "krševa".

Vlasnik auto-kuće "Skudeto" Boris Buha kaže da su automobili 2000. godište u Evropi skuplji nego na tržištu RS.

- Kod nas su cijene automobila oborene na minimum. Tako se "golf 4" 2000. godište može kupiti za 8.500 do 9.000 maraka, a taj isti automobil u Evropi košta od 3.500 do 4.000 evra. Ako tome još dodamo homologaciju i ostale troškove pri uvozu, računica je jasna - kazao je Buha.

Vlasnik i direktor preduzeća "Respekt", koje je zastupnik "pežoa", Anđelko Pejić kaže da pojeftinjenja neće biti jer se u Evropi očekuje poskupljenje vozila, piše Glas Srpske.

- Sad će sav krš, samo ako ima "evro 3" motor, moći da uđe u BiH. Ponuda će biti sužena i sigurno neće biti sniženja cijena - kazao je Pejić.

Rukovodilac prodaje u auto-centru "Nešković" Banjaluka Dušan Šipka rekao je da polovna vozila koja se budu kupovala iz inostranih zemalja neće biti povoljna kao što se očekuje.

- Njemačka je dala veliku podršku svojim građanima prilikom kupovine novih vozila i sada daje velike podsticaje u tu svrhu, baš zbog toga što želi da se riješi starih vozila. Iako ljudi očekuju da će ta vozila biti povoljna, moglo bi se desiti obrnuto - kazao je Šipka.

On je istakao da se može očekivati da vozila iz uvoza koja će biti starija od sedam godina budu dosta jeftinija nego do sada, ali da ne treba zaboraviti ni činjenicu da će to biti vozila koja su dosta dala od sebe, te da će biti mnogo lošijeg kvaliteta.

- Možda će stanovnici moći da nabave automobile za manje novca, ali će zato imati dosta troškova oko njihovog servisiranja i popravke - kazao je Šipka.

Branislav Ćutić iz banjalučke auto-kuće "C auto" kazao je da neće svim markama automobila iz uvoza pasti cijene.

Stanovnici RS ipak smatraju da će poslije ukidanja zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina biti u prilici da povoljnije kupe automobil.

- Automobili u Evropi su jeftiniji nego kod nas i siguran sam da će se poslije ukidanja ove zabrane vozilo moći kupiti za manje novca, mada ne očekujem da će to biti neka pretjerano velika cifra - kazao je Banjalučanin Marko Stanić.

Govoreći o starosti automobila koji će se uvoziti u BiH, Talijan je rekao da su prvi proizvođači vozila 1998. godine počeli da ugrađuju "evro 3" motore, dok je masovnija proizvodnja počela 2000. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik